Monday, June 27, 2011

resepi bubur kacang


Bahan-bahan ( 1 pkt - use 1/2 )

  • Kacang Hijau - direbus bersama air sehingga empuk
  • Gula Hitam - agak2 sendiri, kalau yg suka manis boleh lah lebihkan
  • Santan - agak2 sendiri, nak cair or pekat
  • Sedikit halia - Optional, gunakan daun pandan pun ok, halia bagus sebab buang angin
  • Garam - secukup rasa

Cara-cara

  1. Setelah kacang empuk, halia or daun pandan, gula, santan dan sedikit garam.
  2. Kacau hinggalah sebati dan sedap rasa, sesiapa yg suka durian, bolehlah masukkan durian sekali, jadilah bubur kacang hijau durian.
  3. Jangan terlalu pekat, nanti bila sejuk, kuah nye meresap kat kacang, jadi pekat pulak. Bila rebus kacang tu bila dah empuk, sebelum masukkan bahan-bahan yg lain, tambahkan sedikit lagi air supaya ade kuahnye.
  4. Senang kan buat bubur kacang, sedap, di letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedak
Share

No comments:

Post a Comment