Loading...

Sunday, October 9, 2011

Berhias Menurut Islam – 13 Panduan Berhias Yang DibenarkanBerhias menurut Islam adalah fitrah wanita. Ingin kelihatan cantik, berdandan, memakai perhiasan adalah tabiat semulajadi yang ada pada diri wanita. Kerana itu tidak hairan jika berbanding lelaki, wanita lebih banyak menghabiskan duit untuk kecantikan.

Artikel di bawah adalah dipetik dan diubahsuai dari Majalah Nur, September 2010 untuk tatapan bersama, sempena Aidilfitri yang bakal menjelang.

Islam tidak melarang wanita kelihatan cantik namun mestilah mengikut peraturan berdasarkan tempat serta situasi tertentu. Muslimah harus tahu selok belok berhias dalam Islam supaya tidak terikut2 dengan budaya yang di luar batas agama. Contohnya hari ni kita dapati ramai wanita Islam yang berambut perang (menggunakan dye tanpa mengira halal atau haram), berkuku merah (cutex) dan pelbagai jenis pakaian.. dah jadi pemandangan biasa.

Berikut adalah panduan berhias menurut Islam dari segi mewarna rambut, berinai, dan aksesori:

1. Mewarnakan rambut

Mewarnakan rambut dengan inai tidak salah dan dibenarkan Islam sebagaimana fatwa Yusuf Qadrawi : “Sebahagian dari perkara yang tergolong di dalam masalah perhiasan ialah mewarnakan rambut dan janggut yang telah beruban. Telah datang satu riwayat yang memperjelaskan bahawa orang2 Yahudi dan Nasrani enggan mewarnakan rambut dan mengubahnya dengan beranggapan, antaranya berhias dan memperelok diri itu dapat menghindarkan erti peribadatan dalam agama. Sebagaimana yang dilakukan oleh para rahib dan ahli zuhud yang bersikap berlebih-lebihan”.

2. Warna rambut yang dibenarkan bagi orang tua

Tidak dibenarkan menggunakan warna hitam untuk mewarnakan rambut yang telah beruban. Sabda Rasulullah SAW kepada Abu Qufahah yang beruban rambutnya “Ubahlah ini (uban) tetapi jauhilah warna hitam” (HR Muslim)

3. Warna rambut yang dibenarkan bagi orang muda

Orang-orang yang lebih muda dari Abu Qufahah, tidak berdosa mewarnakan rambut dengan warna hitam. Dalam masalah ini al-Zuhri berkata “Kami mewarnakan rambut dengan warna hitam apabila wajah masih kelihatan muda, tetapi apabila wajah telah berkedut dan gigi telah goyang,kami tinggalkan warna hitam” (Fathul Bari).

4. Bahan untuk pewarna rambut

“Sebaik2 bahan yang digunakan untuk mewarnakan rambut yang beruban ialah pokok inai dan katam” (HR Tirmizi & ashabussunan).

Katam ialah sejenis pokok yang tumbuh di Yaman yang mengeluarkan pewarna berwarna hitam kemerah-merahan.

5. Pewarna komersial?

Apa-apa produk boleh digunakan selagi ia bebas dari najis dan tidak menghalang air untuk sampai ke anggota wuduk atau ketika mandi hadas.

6. Pemakaian inai

Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan bersidang pada Oktober 2009 memutuskan pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita samada samada sudah berkahwin atau belum selagi tidak menimbulkan fitnah.

Walau bagaiamanapun ianya terhad pada pergelangan tangan atau kaki sahaja, dan warnanya tidak boleh yang bersifat kekal seperti tatu atau daru bahan2 yang meragukan.

7. Inai ukir

Inai ukir dibenarkan dengan syarat corak-coraknya adalah dari unsur daun dan tumbuh-tumbuhan. Tidak dibenarnya menggunakan corak haiwan, watak dewa dewi atau ajaran dan apa jua lambang yang bertentangan dengan ajaran Islam.

8. Pewarna kuku

Pewarna kuku (cutex) diharamkan kerana ia menghalang air wuduk untuk sampai. Sebaliknya penggunaan daun inai diharuskan sekiranya berniat berhias untuk suami. Lagipun daun inai banyak khasiatnya.

9. Sifat inai

Inai bersifat panas dan melahirkan rasa cinta. Wangian yang terbaik ialah dari bunga inai. Memakai inai pada tangan dan kaki adalah kebiasaan masyarakat Timur terutama bagi penganting baru.

10. Memotong kuku

Memotong kuku adalah sunat untuk menghilangkan kotoran yang terkumpul di bawah kuku, yang boleh menghalang air wuduk.

11. Sunat memotong kuku

Menurut imam Nawawi, sunat memotong kuku bermula dari jari sebelah kanan keseluruhannya, bermula dari jari telunjuk sehingga kelingking, kemudian ibu jari. Sebaik-baik dilakukan pada hari Jumaat.

12. Etika pemakaian

Islam mengharamkan pemakaian baju atau sarung yang melewati kedua-dua buku lali berdasarkan hadis Rasulullah SAW “Apa yang di bawah kedua mata buku lali berupa srung, maka tempatnya di neraka” (HR Bukhari).

13. Pemakaian wangian

Wangian untuk wanita hendaklah nyata warnanya manum ringan baunya, manakala haruman untuk lelaki hendaklah kuat baunya tapi tidak berwarna. Namun sekiranya seseorang wanita ke masjid, tidak dibenarkan memakai wangian.

Komen saya:

Apa-apa pun berbalik kepada yang asas. Berhiaslah untuk menunjukkan keindahan Islam, terutama kepada orang bukan Islam. Janganlah kelihatan selekeh, baju tak bergosok, dan sebagainya. Orang luar tengok pun nampak tak elok bukan. Dan usahlah berhias sebab nak menunjuk-nunjuk kecantikan kita dan membanding-banding dengan orang lain. Kita semua memang cantik diciptakan Allah.

Pakai wangian sekadar untuk menutup bau badan. Jangan pula tak pakai apa-apa langsung sampaikan orang lain yang bersama kita terpaksa tahan nafas bila bersama dengan kita. Sekurang-kurangnya pakailah deodoran yang tak berbau. Kasihan hidung orang, terpaksa tahan bau busuk badan kita.

Bercantik-cantik di hari raya adalah sunnah, di mana Rasulullah sendiri mengenakan pakaian tercantik pada hari raya.


12 Aurat Wanita Dalam Islam Yang Perlu Dipeliharaby Jom Tutup Aurat dan jaga akhlak on Sunday, 05 June 2011 at 16:07

12 Aurat Wanita Dalam Islam

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng - Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng….

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

~JOM TUTUP AURAT DAN JAGA AKHLAK~

Share

No comments:

Post a Comment